Неділя, 19.05.2024, 12:22 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Січень » 28 » Лімітом по студентах
Лімітом по студентах
15:14

Ось і закінчуються сесії по вузах України. І так вже трапилося, що смутні часи кризи почали впливати на них. Відтепер в життя вводиться практика оцінювати рівень знань студента не за його знаннями, а за розміром виділених коштів на виплати стипендій. За словами студентів їм відверто занижують оцінки з метою скорочення кількості людей, які отримують стипендії. По університетах ходить неофіційна інформація щодо неформального розпорядження керівництва про максимальну кількість людей на групу які, можуть отримувати стипендії. Виходить, що утримуватися за рахунок державного фінансування невигідно, адже при цьому не буде видно справжній рівень знань в заліковій книжці, а згодом і в дипломі. Це зовсім не подобається студентам.

Така ситуація викликана дефіцитом фінансування Міністерства освіти і науки України. Уряд скоротив вузам фінансування на 30-40%. Крім цього порівняно з 2008 роком розмір стипендій зріс в 2009, а стипендіальний фонд не збільшився. І отримуємо парадоксальну ситуацію. Покривати всі витрати стає неможливо. Керівництву вузів потрібно якось виходити з скрутної ситуації, тому нічого іншого як «валити» стипендіатів, вони не придумали. Інший шлях, що застосовують з цією метою - це підняття стипендіального середнього балу. Якщо вірити чуткам, якими переповнені університети, викладачам, які відмовляться «фільтрувати» успішність, погрожують урізати надбавки до зарплат. Побоювання викладачів втратити премії змушує їх порушувати давню студентську традицію – іти на поступки студентам.

Як свідчать студенти деяких вузів, на них здійснюється великий тиск. В середньому з 20 стипендіатів в групі прохідний стипендіальний бал отримують приблизно 3-4. Тобто іншими словами тільки 15-20% матимуть змогу надалі отримувати стипендії. Студенти обурені. Навіщо потрібне таке підвищення стипендій, коли її будуть отримувати одиниці. Словом, студентське братство переживає скрутні часи, у чому звинувачують уряд країни.

Міністерство освіти і науки інформацію щодо нинішнього становища в вузах спростовує. Офіційно ніхто не визнає труднощів. Згідно коментарів чиновників є проблеми у зв’язку з затримками виплат із держказначейства, але це питання вирішується. Заперечувати керівництву марна справа, бо в університеті потрібно навчатися і далі отримати диплом, а псувати стосунки з викладацькою командою персонально рідко хто наважиться. Групові скарги студентів, начебто перевіряються. Але поки встановлюють правду, багато студентів зостануться без стипендій. Для багатьох вона є суттєвою допомогою, та нікого це не цікавить, бо є ліміт. Таке свавілля викладачів забирає можливість у студента бути адекватно оціненим, а головне гідно почувати себе – морально і матеріально.

  

Олександр Крук
Переглядів: 584 | Додав: narodna
Всього коментарів: 1
28.01.2010
1. Андрій [Матеріал]
Круто, нарешті хто про це заговорив відкрито! Ця стаття варта уваги, як студентів так і всієї громадкості.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]