Неділя, 19.05.2024, 14:31 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Травень » 26 » ЗВІТ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ «БЛОК ЛИТВИНА» У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ
ЗВІТ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ «БЛОК ЛИТВИНА» У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ
13:07

23 травня 2010 року минає половина терміну з того часу, як у Верховній Раді України за результатами позачергових виборів народних депутатів України було утворено депутатську фракцію «Блок Литвина» у складі двадцяти депутатів (представників Народної Партії та Трудової партії України). Очолив новостворену фракцію народний депутат України, Голова Народної Партії Литвин В.М.

З початку своєї діяльності фракція взяла курс на налагодження конструктивної роботи парламенту, маючи на меті реалізацію передвиборної програми Блоку Литвина та захист інтересів своїх виборців. 

Для цього представниками Блоку Литвина ще до початку роботи Верховної Ради України шостого скликання були задекларовані ключові принципи парламентської політики:

1. Ґрунтовний економічний аналіз наслідків прийняття важливих політичних рішень для більшості громадян України.

2. Радикальні заходи щодо збільшення зарплат, пенсій і стипендій не за рахунок інфляції, а за рахунок справедливої бюджетної політики, зменшення надприбутків великих корпорацій, реформи податкової системи.

3. Проведення інвентаризації української землі, з’ясування кому і на яких підставах вона належить. Заборона неконтрольованого продажу землі та встановлення адекватно високого рівня мінімальних цін на земельні паї.

4. Відмова від спроб будувати політику держави навколо питань мови, міжнаціональних відносин та релігії. Розгляд цих проблем як чинників консолідуючих, таких,  що об’єднують і підносять український народ.

Пріоритетність положень передвиборної програми стала головною і при визначенні членами фракції «Блок Литвина» своєї участі у роботі  парламентських комітетів. Зокрема, представники фракції очолили Комітет з питань бюджету та Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Крім того, члени фракції розпочали роботу ще у 14 комітетах Верховної Ради України.

Такий чіткий і зрозумілий підхід депутатської фракції «Блок Литвина» до визначення своєї парламентської політики значною мірою сприяв налагодженню діяльності Верховної Ради України шостого скликання.  

І.

Після відкриття першої сесії парламенту завдяки зусиллям фракції та позиції її керівника на засіданнях Погоджувальної ради голів депутатських фракцій у Верховній Раді України вдалося розблокувати роботу парламенту.

Усвідомлюючи значення своєчасного прийняття бюджету для держави, фракція «Блок Литвина» зробила все можливе для того, щоб надати процесу розгляду Верховною Радою України головного фінансового документа на 2008 рік конструктивного характеру та людського виміру.

Депутати фракції «Блок Литвина» категорично виступили проти зменшення при прийнятті Державного бюджету на 2008 рік існуючих соціальних стандартів. Завдяки принциповій позиції представників фракції вдалося відстояти заборону на безконтрольний продаж землі, зупинити руйнівне для села рішення щодо введення для АПК непосильного податкового ярма, обмежити намагання тотально переглянути соціальні виплати для багатьох категорій громадян, насамперед для чорнобильців, ветеранів та молоді.

Члени фракції домоглися, щоб у бюджеті знайшли відображення положення передвиборної програми Блоку Литвина, зокрема у частині відновлення дії закону про дітей війни, підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, пенсій і стипендій, інших соціальних виплат, істотної активізації роботи з повернення людям заощаджень.

Ключові положення передвиборної програми фракція «Блок Литвина» реалізовувала у вигляді законодавчих ініціатив. Уже під час першої сесії членами фракції було розроблено і зареєстровано 21 законопроект та проект постанови Верховної Ради України.

Серед законопроектів, внесених народними депутатами фракції «Блок Литвина», слід, зокрема, виділити спрямовані на: запровадження погодинної оплати праці з метою підвищення життєвого рівня населення; встановлення мінімальної частки заробітної плати у структурі собівартості продукції; запровадження мораторію на відчуження гуртожитків та визначення порядку приватизації кімнат у гуртожитках; встановлення виплат при народженні та на виховання дитини; збільшення стипендій до розміру мінімальної заробітної плати та ін.

На жаль, важлива законодавча ініціатива фракції – про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (щодо продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення) – при її розгляді у Верховній Раді України 15 січня 2008 року не була підтримана парламентом. Між тим прийняття цього акта, що передбачав продовження мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення до 2010 року, дало б можливість розробити передбачений Земельним Кодексом України пакет законів, які б запобігли  зловживанням та неправомірним діям у питаннях земельної власності, дозволили б уникнути зубожіння українського народу та скупівлі земель магнатами.

З цих та інших злободенних проблем фракція за час роботи першої сесії Верховної Ради України зробила низку офіційних заяв.

Крім того, фракція звернулася з відкритим листом до Президента України стосовно необхідності якісних змін у державній політиці щодо вирішення проблем українських трудових мігрантів за кордоном. 

ІІ.

Під час другої сесії Верховної Ради України шостого скликання за умов неузгодженого, несистемного, а часом відверто хаотичного формування порядків денних пленарних засідань парламенту та систематичного блокування його діяльності депутатська фракція «Блок Литвина» проводила  незмінний курс на конструктивну роботу, маючи на меті реалізацію програмних положень та відстоювання інтересів людей. 

На початку другої сесії фракцією були внесені пропозиції з розблокування роботи Верховної Ради України та забезпечення входження її роботи у практичну площину. Зокрема, пропонувалось визнати неприпустимою практику бездіяльності Верховної Ради України та невідкладно завершити формування її керівного складу, істотно збільшити кількість пленарних засідань і затвердити порядок денний сесії на основі політичного консенсусу, терміново розглянути питання щодо антиінфляційних заходів, рівня заробітних плат, пенсій, стипендій, цінової політики уряду.

Першочерговим завданням Верховної Ради України фракція пропонувала визначити реформування системи заробітної плати як неодмінної передумови розв’язання соціальних проблем у країні.

Ці та інші пропозиції були підкріплені відповідними законодавчими ініціативами фракції. Під час другої сесії членами фракції «Блок Литвина» було розроблено і зареєстровано у парламенті 47 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. Крім того, представники фракції у цей період виступили співавторами 67 законопроектів, розроблених за участю членів інших фракцій.

Особливу увагу фракція «Блок Литвина» приділяла питанням підготовки законопроектів соціального спрямування. Зокрема, про захист інтересів дітей з числа сиріт, позбавлених батьківського піклування та напівсиріт, про надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам та ін.

Ще однією принциповою ініціативою фракції «Блок Литвина» на другій сесії була пропозиція прийняти законопроект «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» і тим самим усунути одну з найбільших корупційних схем у державі – Тендерну палату. Однак тодішня ситуативна більшість парламенту проігнорувала цей законопроект, засвідчивши тим самим, що досить часто при прийнятті рішень переважають корисливі інтереси окремих політиків та наближених до них бізнес-угруповань.

Реагуючи на злободенні події і проблеми соціально-економічного та суспільно-політичного життя, депутатська фракція «Блок Литвина» за час другої сесії  виголосила 15 офіційних заяв. Зокрема, не залишилися поза увагою членів фракції такі проблеми: негативний впливу на суспільно-політичну ситуацію поспішних намірів керівництва країни приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО; поглиблення конфлікту між суб’єктами урядово-парламентської коаліції, між Президентом і Прем’єр-міністром України та їхніми командами на тлі кричущих соціально-економічних проблем і погіршення рівня життя українських громадян; необхідність реальної, а не фіктивної ліквідації недоторканності окремих посадових осіб; шляхи усунення практики блокування роботи парламенту та ін.

Усвідомлюючи всю вагу відповідальності за долю країни, депутатська фракція «Блок Литвина» в умовах політичної кризи, що загострювалася, запропонувала 8 липня 2008 року План невідкладних дій для подолання політичної кризи, забезпечення відповідальних дій влади та консолідації суспільства. Цей програмний документ містив низку конкретних комплексних заходів політичного, економічного та соціального характеру, спрямованих на подолання протистояння у суспільстві та забезпечення ефективних дій влади.

ІІІ.

Спрямованістю на пошук шляхів налагодження діяльності Верховної Ради України характеризується робота фракції «Блок Литвина» під час третьої сесії парламенту.

Протягом сесії фракція докладала усіх зусиль, щоб робота парламенту набула конструктивного виміру. Зокрема, наполягала на включенні до розкладу засідань низки нагальних питань, від яких безпосередньо залежать рівень життя і добробут людей. Члени фракції висловили незадоволення, що Верховна Рада не підтримала їхні пропозиції щодо невідкладного розгляду цінової ситуації в країні, стану грошово-кредитної політики держави. Не було заслухано звіту уряду про його антиінфляційні заходи.

Із 140 питань, які вносилися у розклад засідань Верховної Ради України на тиждень, депутатами були розглянуті лише 62, включаючи 45 суто технічних рішень: про проведення місцевих виборів та призначення і звільнення суддів тощо. Таким чином, парламент спромігся прийняти рішення лише щодо 17 законопроектів і то не першорядної ваги.

Незважаючи на те, що фракція «Блок Литвина» закликала усіх парламентаріїв усвідомити свою відповідальність за налагодження ефективної діяльності Верховної Ради України, робота законодавчого органу вкотре повернулася у мітингове „річище”. У черговий раз це було продемонстровано 21 березня під час обговорення ситуації в Косово. Укотре було заблоковано парламентську трибуну.

Враховуючи складну політичну ситуацію, з метою розблокування роботи парламенту, керівництво фракції взяло активну участь у консультаціях і переговорах щодо утворення нової коаліції після припинення діяльності т.зв. «Демократичної коаліції», а також у погодженні кандидатури на посаду Голови Верховної Ради України. У результаті фракцією було прийнято рішення про висування кандидатури В.М.Литвина на посаду Голови Верховної Ради України та входження фракції до коаліції депутатських фракцій Блоку Литвина, НУ-НС і Блоку Юлії Тимошенко.

Обрання Володимира Литвина Головою Верховної Ради України дало можливість відновити роботу парламенту, надати їй системного характеру, формувати порядки денні пленарних засідань, виходячи із злободенності питань та наявності політичного консенсусу.

Саме завдяки послідовній позиції фракції „Блок Литвина” та новообраного Голови вищого законодавчого органу країни  Верховна Рада України повернулася до розгляду питання про державні закупівлі та законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо ліквідації недоторканності окремих посадових осіб, включаючи і народних депутатів України.

У грудні 2008 року на засіданні фракції  у  зв'язку  з  обранням   Литвина В.М. Головою Верховної Ради України головою фракції «Блок Литвина» було обрано народного депутата України Шарова І.Ф.

Під час третьої сесії членами фракції було розроблено і зареєстровано у парламенті 22 законопроекти та проекти постанов Верховної Ради України. Крім того, представники фракції стали співавторами 63 законопроектів, розроблених за участю членів інших фракцій.

З метою привернення уваги суспільства до актуальних проблем соціально-економічного та суспільно-політичного життя фракцією «Блок Литвина» за час третьої сесії  було виголошено 27 офіційних заяв. Вони, зокрема, стосувалися усунення практики блокування роботи парламенту; розвитку подій навколо прийняття змін до Державного бюджету на 2008 рік та прийняття Державного бюджету на 2009 рік; важливості підписання угоди про створення коаліції «Національного розвитку, стабільності та порядку»; необхідності врегулювання українсько-російських відносин у газовій сфері та ін.

 

ІV.

Під час четвертої сесії Верховної Ради України шостого скликання депутатська фракція «Блок Литвина» продовжила свій курс на налагодження конструктивної роботи парламенту. 

При формуванні порядків денних пленарних засідань Верховної Ради України фракція наполягала на першочерговому розгляді антикризових законопроектів, питань соціального захисту, зокрема питань  реформування системи заробітної плати як неодмінної передумови розв’язання соціальних проблем.

На четвертій сесії Верховна Рада України прийняла важливий соціальний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно погодинної оплати праці)» (Закон № 1574-VI), ініційований народними депутатами фракції «Блок Литвина». Цим законом шляхом внесення змін до Закону України «Про оплату праці», Кодексу законів про працю України та Бюджетного кодексу України створено правові передумови для запровадження погодинної оплати праці. Зокрема, в Бюджетному кодексі України передбачено норму щодо обов’язкового визначення у Законі „Про Державний бюджет України” не лише мінімальної місячної, а й погодинної заробітної плати, що особливо важливо при частковій зайнятості працівників в умовах економічної кризи і скорочення виробництва. Таким чином, представниками Блоку Литвина зроблено вагомий крок на шляху до виконання своєї передвиборної програми,  одним з основних пунктів якої у соціальній сфері було введення погодинної оплати праці.

До здобутків фракції у соціальній сфері слід також зарахувати ухвалений Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до Закону «Про трубопровідний транспорт» (щодо зняття заборони на приватизацію житлового фонду державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту) (Закон № 993-VI), проект якого був внесений фракцією. Запропоновані зміни відновили права громадян, які працюють у системі підприємств магістральних газопроводів, на приватизацію житлових приміщень, що перебувають на балансі відповідних підприємств.

Крім того, було схвалено в цілому розроблений за участю представників фракції закон про внесення змін до деяких законів України з питань забезпечення житлом громадян (Закон № 1510-VI), спрямований на розв’язання житлової проблеми військовослужбовців.

Під час четвертої сесії було прийнято низку законів, спрямованих на підтримку сільськогосподарських виробників, у розробленні яких взяли безпосередню участь члени фракції «Блок Литвина». Йдеться, зокрема, про закони:

- про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо удосконалення механізмів державного цінового регулювання ринку сільськогосподарської продукції, страхування ризиків сільськогосподарського виробництва та впровадження заходів з відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі) (Закон № 1447- VI);

- про оптові ринки сільськогосподарської продукції, спрямований на оптимізацію маркетингових каналів руху сільськогосподарської продукції від виробника до переробних підприємств, створення ефективного ринкового середовища. (Закон № 1561- VI).

Фракція «Блок Литвина» ініціювала також прийняття невідкладних заходів, спрямованих на підвищення соціального захисту населення. З цією метою представниками фракції було зареєстровано проект постанови «Про деякі невідкладні заходи на підвищення соціального захисту населення», яким передбачалося доручити Кабінету Міністрів України підготувати з урахуванням вимог статті 3 Конституції України та внести на розгляд Верховної Ради України відповідні законодавчі пропозиції.

V.

З самого початку п’ятої сесії фракція «Блок Литвина» виступила з низкою ініціатив щодо посилення соціального захисту громадян.

Так, уже 3 вересня 2009 року від фракції були внесені проекти постанов:

- про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення;

- про державне регулювання цін на споживчі товари, які мають суттєве соціальне значення для населення;

- про недопущення порушень прав на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи.

На жаль, для підтримки цих життєво важливих для держави ініціатив фракції у парламенті не вистачило кількох голосів.

Разом з тим Верховна Рада України ухвалила в цілому як закон внесений від фракції «Блок Литвина» законопроект про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати (щодо соціальних стандартів).

Цим законом, який 20 жовтня 2009 року підтримали 254 народні депутати України, передбачається встановлення з листопада 2009 року та на 2010 рік нових розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, що має забезпечити належний соціальний захист кожного громадянина України у період фінансово-економічної кризи з урахуванням постійного зростання споживчих цін. Визначені законопроектом показники мають стати основними базовими соціальними стандартами та соціальними гарантіями громадян.

Члени фракції «Блок Литвина» 5 листопада 2009р. також підтримали внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо забезпечення виплати пенсій та соціальних допомог у підвищеному розмірі).

До вагомих здобутків фракції «Блок Литвина» на п’ятій сесії парламенту слід віднести і те, що 23 жовтня 2009 року фракція домоглася прийняття Верховною Радою рішення про виділення коштів на будівництво автотранспортної магістралі через річку Дніпро в місті Запоріжжі. Відповідний законопроект, що передбачає внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», був ініційований представникам фракції «Блок Литвина» і підтриманий майже 400 народними депутатами. Будівництво автотранспортної магістралі через Дніпро має стратегічне значення не лише для лівобережної і правобережної частин міста Запоріжжя, а й для усієї України.

Під час п’ятої сесії  парламентом було прийнято важливий закон "Про внесення змін до Законів України щодо надання інформації про вміст у продукції генетично модифікованих компонентів”, у розробці якого брали участь члени фракції «Блок Литвина» (Закон 1779-YI). Прийняття цього Закону дало можливість впровадити чіткий припис – продукт повинен містити позначку про наявність або відсутність у його складі генетично модифікованих компонентів. Закон вводить і більш жорстку систему санкцій за порушення даного припису.

За ініціативи фракції «Блок Литвина» 22 грудня 2009 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи» (Закон 1782-VI), яким врегульовано цілу низку проблем діяльності агропромислового комплексу, зокрема: скасування обмежень на дію у часі спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства, продовження без обмеження в часі дії фіксованого сільськогосподарського податку, призупинення операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах, законодавчого забезпечення введення державних стандартів на м’ясну продукцію.

З метою виведення із кризового стану вітчизняної суднобудівної галузі, продовження позитивних тенденцій її розвитку та сприяння значному нарощуванню обсягів виробництва фракцією було запропоновано внести зміни до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» щодо підтримки суднобудівної галузі шляхом введення спеціального режиму оподаткування.

З метою встановлення соціальної справедливості по відношенню до дітей  війни шляхом законодавчого закріплення права вказаної категорії громадян та членів їхніх сімей проходити лікування у госпіталях для інвалідів Великої Вітчизняної війни фракцією внесено до Верховної Ради проект Закону України Про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» (щодо лікування в госпіталях для інвалідів Великої Вітчизняної війни)

Депутатами фракції «Блок Литвина» було ініційовано дієвий механізм державного регулювання видобутку бурштину в Україні та удосконалення нормативно-правових відносин у сферах лісокористування шляхом внесення до Верховної Ради проектів Законів України «Про бурштин» та «Про лісові ресурси». 

VI.

 З початком шостої сесії в умовах жорсткого протистояння політичних сил під час виборів Президента України,  формування нової коаліції та призначення нового уряду фракція «Блок Литвина» докладала значних зусиль для налагодження конструктивної роботи Верховної Ради України, повернення процесів, що відбувалися в державі, у правове і конституційне поле, відстоювання інтересів  громадян.

З метою забезпечення системної і результативної роботи Верховної Ради України, припинення «політичних розбірок», налагодження конструктивної співпраці з усіма гілками влади керівництво фракції взяло активну участь у консультаціях і переговорах щодо утворення нової коаліції.

Як результат, було прийнято рішення про входження фракції до коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи».

Це дало змогу зняти питання ескалації громадянського конфлікту, сприяло налагодженню конструктивної роботи виконавчої гілки державної влади, зупинило руйнацію економіки держави.

Продовжили депутати фракції і законотворчу роботу. Так, за ініціативи депутатів фракції «Блок Литвина» та їх безпосередньої участі Верховною Радою України було прийнято Закон України „Про  внесення  змін  до  деяких актів  України  з  питань  мисливського  господарства,  полювання, охорони,  використання  та  відтворення  тваринного  світу”, (Закон 1827-YI), який створює умови для ефективного ведення мисливського господарства України, як наслідок, сприятиме зростанню чисельності мисливських тварин та надходжень до державного бюджету України від ведення мисливського господарства.

Прийняття Закону „Про внесення змін до Закону України 
„Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої”
(щодо ставок акцизного збору на спиртові напої, одержані перегонкою виноградного вина або вичавок винограду), дало можливість зберегти конкурентоспроможність українського коньяку як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, наповнити ринок України якісним вітчизняним товаром, уникнути дешевої фальсифікованої та контрабандної низькоякісної продукції, яка завдає шкоди споживачеві.

Фракцією «Блок Литвина» було повторно ініційовано для розгляду у парламенті проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам), що спрямований на необхідність підвищення рівня матеріального забезпечення та соціальних гарантій медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам, поліпшення умов  їх соціальної захищеності, подолання проблеми кадрового забезпечення освітніх установ, закладів охорони здоров'я, особливо в сільській місцевості.

На жаль, парламент відхилив внесений фракцією «Блок Литвина» проект Закону України "Про внесення змін до Кодексів України щодо запровадження відповідальності за приниження гідності українського народу”, прийняття якого створило б правові засади відповідальності за публічне приниження гідності українського народу, дало б змогу зменшити популістські заяви, що деморалізують та фрагментують український народ.     

Під час пленарних засідань фракція «Блок Литвина» неодноразово порушувала питання щодо прискорення розгляду Верховною Радою України проекту Виборчого кодексу України, прийняття якого дало б можливість проводити вибори до Верховної Ради України за відкритими партійними списками та повернутися до мажоритарної системи на виборах органів місцевого самоврядування; забезпечити цілісне уніфіковане законодавче регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, що сприяло б більш повній реалізації виборчих прав громадян, стабільності виборчого законодавства, дотриманню основних засад демократичних виборів, подальшому утвердженню демократичного режиму в Україні.

З метою привернення уваги суспільства до актуальних проблем соціально-економічного і суспільно-політичного життя депутатською фракцією «Блок Литвина» за період шостої сесії було виголошено 19 офіційних заяв. Вони стосувалися проблем соціального захисту громадян, вжиття невідкладних заходів для стабілізації ситуації в агропромисловому комплексі, фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників, організованого проведення весняно-польових робіт, розробки цільових державних програм із працевлаштування незайнятого населення та запобігання затопленням та підтопленням території України, стабілізації суспільно-політичної ситуації в державі, прийняття Державного бюджету на 2010 рік, медико-санітарного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розробки дунайської стратегії Євросоюзу, усунення практики блокування роботи парламенту та ін.

Усього станом на 23 травня 2010 року членами фракції «Блок Литвина» розроблено і зареєстровано у парламенті 116 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. Крім того, представники фракції є співавторами  135 законопроектів, розроблених за участю членів інших фракцій.

Загалом за період своєї діяльності депутатською фракцією «Блок Литвина» було виголошено 48 офіційних заяв. Ці заяви були розміщені на офіційному сайті Народної Партії, а також надруковані у газетах «Народна» та «Голос України». Крім того, представниками фракції протягом її діяльності було зроблено понад 2000 виступів у центральних і місцевих засобах масової інформації з коментарями багатьох суспільно-політичних подій, висвітленням діяльності парламенту та інших органів влади. До активу народних депутатів – членів фракції «Блок Литвина» слід також віднести близько 1250 виступів у сесійній залі парламенту при розгляді Верховною Радою України питань порядку денного.

Активну участь депутати фракції «Блок Литвина» брали у парламентських слуханнях, міжнародних конференціях, сесіях місцевих рад.

Для прикладу, народні депутати України фракції «Блоку Литвина»,  брали активну участь у засіданнях Парламентської асамблеї НАТО та Міжпарламентського союзу, сесіях Парламентської асамблеї Ради Європи, засіданнях Міжпарламентської асамблеї держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, роботі Міжнародної конференції «Україна-Хабітат: кращі практики» та ін.

Зворотний зв’язок між політиками та виборцями – це запорука відповідальності та ефективності влади, державних органів, кожної політичної сили. Адже Блоку Литвина украй важливо підтримувати і розвивати цей зв’язок. Тільки у постійному спілкуванні з людьми можна зрозуміти реальні проблеми країни, визначити першочергові завдання та намітити плани їх реалізації. Саме тому, депутати фракції „Блок Литвина” у Верховній Раді України регулярно ведуть щотижневі особисті прийоми громадян.

Для забезпечення постійного зв’язку та роботи з виборцями фракцією «Блок Литвина» визначено персональне представництво її членів в усіх регіонах України, де функціонують 119 громадських приймалень народних депутатів України і проводиться особистий прийом громадян.

За час роботи у парламенті члени фракції провели у регіонах майже 3000 зустрічей з виборцями, а також понад 1500 особистих прийомів громадян. За цей період на адресу фракції та народних депутатів, що входять до її складу, надійшло понад 4000 письмових звернень  громадян.

На підставі звернень, заяв та скарг громадян було підготовлено близько 30 тисяч депутатських звернень. З найбільш злободенних  проблем представниками фракції «Блок Литвина» подано 434 депутатські запити.

Звернення громадян дають змогу відстежити проблеми, які найбільше турбують людей у важкий для країни кризовий час. Передусім це питання соціального захисту та пенсійного забезпечення, комунального і дорожнього господарства, економічної реформи, ринкових відносин та підприємництва, житлового і сільського господарств, охорони здоров’я, питання дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, надання матеріальної допомоги, виділення та придбання житла, путівок на оздоровлення тощо.

Завдяки втручанню та особистому сприянню депутатів «Блоку Литвина» у регіонах було вирішено ряд проблемних питань соціально-економічного розвитку регіонів, таких як газифікація сільських населених пунктів, будівництво та ремонт доріг, закладів соціально-культурної сфери, соціального захисту населення та ін.

Для прикладу, за сприяння народних депутатів України фракції «Блок Литвина» було створено місцеву пожежну охорону на базі Липківської сільської ради Гощанського району, проведено газифікацію населених пунктів Соснове Березнівського та Мирне, Данчиміст Костопільського районів, побудовано школи в селах Тинне Сарненського, Глинне Рокитнівського, Шпанів Рівненського районів Рівненської області.

Здійснено заходи по зміцненню матеріальної бази Голобської райлікарні Ковельського та Берестечківської лікарні Горохівського районів, добудовано поліклініку Ківерцівської районної лікарні. Надавалася матеріальна допомога малозабезпеченим громадянам Волинської області.

З державного бюджету України виділено субвенцію місцевому бюджету м.Бердянська для укріплення Бердянської коси, додаткові кошти на придбання житла для молодих співробітників Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, будівництво навчальної бази Міністерства внутрішніх справ України та лікувального корпусу курортної зони м.Сатанова, ремонту автомобільних доріг у Хмельницькій області.

Збудовано пам’ятник загиблим односельчанам у роки Великої Вітчизняної війни у с.Комишуватка Приморського району, проведено передплату на періодичні видання сільським бібліотекам Бердянського, Запорізького, Гуляйпільського, Василівського, Вільнянського районів, а також пенсіонерам та учасникам Великої Вітчизняної війни Великобілозерського, Веселівського, Новомиколаївського, Розівського районів Запорізької області.

Вирішено питання щодо налагодження водозабезпечення мешканців селища Турбів, вирішено питання щодо капітального ремонту дитячого будинку-інтернату у селищі Стрижавка, надано фінансову допомогу новоствореному перинатальному центру Вінницької області.

 

Налагоджено систему водопостачання населених пунктів Апостолівського та Софіївського районів Дніпропетровської області, які залишилися без питної води та виділено кошти для продовження будівництва метрополітену в м.Дніпропетровську.

 

Здійснено заходи з будівництва автомобільної траси Одеса-Рені та поромної переправи Орлівка-Ісакча в рамках 9-го міжнародного транспортного коридору, створення логістичних центрів у Дунайському морському транспортному вузлі для координації транзитних перевезень у Придунайському регіоні Одеської області, реалізації Комплексної програми розвитку Українського Придунав’я на 2004-2010 роки, збереження історико-архітектурної спадщини м.Одеса.

Надано спонсорську допомогу на будівництво закладів дошкільної освіти Ульянівського району, лікарні у с.Червона Слобода Компаніївського району, Кіровоградській міській благодійній організації матерів дітей-інвалідів «Серце матері»,  навчально-виховному комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №25, природничо-математичний ліцей», будинкам-інтернатам  Кіровоградської області, Чернігівській середній школі №7 в оснащенні меблями, Щорській районній дитячій спортивній школі та Куликівському дитячому садочку в придбанні спортивного інвентарю,  придбано медикаменти для  мешканців с. Вільне Коропського району Чернігівської області.

Вирішено питання про дублювання інформації на ліках шрифтом Брайля за зверненням ініціаторів проекту  «Let me see».

Побудовано підвідні газопроводи, здійснено ремонт шкіл, лікарень, автомобільних доріг, надано фінансову допомогу установам соціально-культурної сфери у Черкаській області. Організаціям інвалідів, багатодітним сім’ям, виділялись кошти на придбання ліків, продуктів харчування, адресну допомогу ветеранам Великої Вітчизняної війни та особам, які потребують лікування, передплачувалися місцеві періодичні видання для членів районних та міських організацій ветеранів війни і праці. Реконструйовано та прокладено нові гілки водогонів у селах Геронимівка, відремонтовано приміщення в дитячому садку с. Мошни Черкаського та Боровиця Чигиринського районів.

Депутати фракції високо цінують довіру людей, які звертаються по допомогу і захист, та ставлять за мету практичне розв’язання болючих проблем суспільства і кожної людини.

При виконанні наданих повноважень, народні депутати фракції «Блок Литвина» здійснюватимуть усе можливе для спрямування діяльності парламенту у конструктивне русло та прийняття ним рішень,

Переглядів: 1130 | Додав: narodna
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]