Неділя, 19.05.2024, 12:00 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 9 » Зробити наші села кращими
Зробити наші села кращими
12:08

Звіт за пророблену роботу Балаклеіївського сільського голови (с. Балаклея Смілянського району Черкаської області), члена виконкому Смілянської районної організації Народної Партії Ковальської Олени Миколаївни.

 

Сім з половиною років роботи на цій посаді дали багато: розуміння ролі органу місцевого самоврядування і, зокрема, голови в житті сільської громади; вміння колегіально вирішувати назрілі і планові завдання, вислухати людей і бути почутою ними та цілий ряд організаційних навиків, необхідних в роботі керівника.

Своїм головним завданням вважаю організацію злагодженої роботи сільських депутатів, членів виконавчого комітету, всього сільського активу. Думаю, що мені вдалося знайти спільну мову, порозуміння з більшістю цих людей, хоч всі вони різні за характером, зі своїм баченням проблем села і шляхів їх вирішення, але всіх нас об'єднує одна мета: зробити села Балаклею та Теклине кращими. На це спрямовані наші спільні дії.

За звітний період сільською радою прийнято 132 рішення, 115 рішень прийнято на засіданнях виконкому. На порядок денний виносились важливі для жителів села питання. Серед них про бюджет та хід його виконання, про соціально-економічний розвиток села, відпочинок та оздоровлення дітей, допомога малозабезпеченим та цілий ряд інших нагальних питань. Чимало часу займає робота з усними та письмовими зверненнями громадян. Протягом останнього року до сільради звернулися 209 осіб. Проблеми, з якими приходять люди, носять різноплановий характер: надання матеріальної допомоги, виділення земельних ділянок, приватизація землі, її продаж та інші.

Адже сільська рада це єдиний і законодавчий, і виконавчий орган на селі. І кому як не йому люди мають довіряти свої проблеми, радощі і біди.

Протягом звітного періоду надійшло 150 документів від обласної і районної рад та районної держадміністрації, 15 письмових звернень, з них 2 колективних. По них приймалися рішення, деякі розглядалися на сесіях та засіданнях виконкому. За цей період виданої 540 різних довідок. На особистих прийомах побували у сільського голови 134 особи, у секретаря 64.

Сільською радою затверджено програму соціально-економічного розвитку сіл Балаклея та Теклине, яку ми намагаємося до кінця року виконати.

Безумовно, основне місце посідає робота з формування збалансованого реального бюджету сільської ради. Адже стабільне надходження коштів до місцевого бюджету є найважливішим чинником для економічного розвитку території, її соціально-культурної сфери, підвищення добробуту населення, бо для реалізації бажаного і створення чогось корисного для громади повинні бути міцні економічні основи.

У січні 2009 року сільською радою було затверджено сільський бюджет в розмірі 1494591 гривень. Активна робота по наповненню доходної частини бюджету принесла успіх, перевиконання склало 10,6%, що на 49518 гривень більше запланованого. Видатки звичайно ж також збільшилися.

Одним з основних джерел поповнення бюджету є орендна плата, земельний податок, прибутковий податок з громадян. За 9 місяців 2009 р. до сільського бюджету надійшла плата за землю на загальну суму 132001 грн., при­буткового податку з фізичних осіб - 263735 гри.

Протягом звітного періоду здійснювалась певна робота по соціальному захисту і забезпеченню жителів сіл Балаклея та Теклине. По зверненнях громадян надано мате­ріальну допомогу на загальну суму 2225 гривень. З них на поховання - 600 гривень. Видано 120 довідок для отримання громадянами субсидій. Продовжують працювати чотири соціальні працівники.

У дошкільних навчальних закладах проводимо утримання дітей фактично за рахунок бюджету, батьківська плата становить 30% від вартості харчодня. На ремонти витрачено 9800 гривень. Закуплено для потреб установ сільської ради: для Балаклеївського дошкільного навчального закладу «Берізка» електричну плиту з духовкою - 6588 грн., холодильник - 2950 гри., зонд витяжний - 2498 грн. Крім цього, куплено фотокамеру вартістю 1449 грн. У даний час замовлені пластикові вікна. На реконструкцію дитячого садка коштів з державного бюджету чекаємо у листопаді та грудні по графіку фінансування. Звернулися вже до одного народного депутата , щоб допоміг нам в одержанні цих коштів у жовтні. За рахунок спонсорської та батьківської допомоги придбано матеріалів і обладнання на суму 47807 грн.

Високий рівень навчально-виховного процесу у дитсадках забезпечують досвідчені педпрацівники та кваліфікований обслуговуючий персонал. Свідченням цьому є великий попит на місця в дитсадках.

Наші медичні установи в цьому році пройшли акредитацію, значних зауважень не було, так як вони в нас по списку забезпечення необхідним обладнанням практично всім забезпечені. Основна біда в тому, що у нас не вистачає лікарів і автомобіль «швидкої допомоги» в незадовільному стані. Цьогоріч зроблено якісний ремонт ФП села Теклине, там обладнано фізкабінет. Виготовляються двері за рахунок підприємців та спонсорів.

Усі заклади культури у нас працюють добре: і БК, і обидва клуби та дві бібліотеки, і додався в нас у цьому році сільський краєзнавчий музей. Працює від БК гурток танцю у ЗОШ №2, підтримуємо і розвиваємо спортивне життя наших дітей і дорослого населення. Проводимо багато культурних і спортивних заходів, беремо участь у районних.

Важливим є питання благоустрою. З року в рік ми дбаємо про покращення екологічного стану території сільської ради, її благоустрою. Я, як і ви всі, хочу бачити наші села чистими, з по-господарськи облаштованими дворами, асфальтованими вулицями. На жаль, не все під силу нашому сільському бюджету, хоч у цій сфері дійсно чимало зроблено та й робиться .Села наші стають все чистішими, особливо центральні вулиці. Прикро, що вони чистішають не від підвищення санітарної культури жителів. За звітний період ліквідовано шість несанкціонованих сміттєзвалищ на сільське сміттєзвалище тільки від організованої вивозки сміття вивозиться 6-7 машин сміття щомісяця, регулярно проводиться скошування бур'янів, здійснено роботи по впорядкуванню сміттєзвалища. В даний час виготовляється проект на реконструкцію зовнішнього освітлення села Теклине, вартість проекту біля 14 тисяч гривень.

Зроблено ямковий ремонт дороги по вулиці Гайдара, ремонт дороги по вулицях Симиренка, Тихій, провулках Малому та Дружби. Службою автодоріг у Черкаській області за нашим клопотанням зроблено тротуарну доріжку по вулиці Леніна, ремонт водовідводу, ямковий ремонт центральної дороги. Володимир Іванович Семинога пообіцяв у найближчий час відремонтувати дорогу по вулиці Філатова, плануємо ямковий ремонт по вул. Щорса.

Продовжуємо щомісячне вивезення сміття по вулицях. На обох переїздах встановлено дорожні знаки.

Здійснено благоустрій сільських кладовищ. Зокрема, на території Володимирівського цвинтаря збудовано каплицю, вивезено сміття, зрізане гілля дерев і кущів.

Рік 2009 рік був досить насичений у вирішенні земельних питань. Вони домінують завжди, як в роботі сесій сільської ради, так і в щоденній діяльності сільської ради.

Головним питанням, звичайно, зараз є безкоштовна приватизація землі. В нас до цього вже приватизовано багато земельних ділянок. На сьогодні по с. Балаклея видано - 1200 Державних Актів та близько - 100 в процесі виготовлення; по с. Теклине видано - 212 Державних Актів та близько 20 виготовляється. Прийняли рішення про проведення земельних аукціонів, тож в даний час готується три земельні ділянки на аукціон.

У 2009 році від плати за земельні ділянки до сільського бюджету за оренду землі вже надійшло 126909,06 грн.

Здобутки в сфері економіки - прямий шлях до реального поліпшення життєвого рівня населення сіл Балаклея та Теклине. Навіть у такий важкий рік у нас високих результатів досягає TOB «Кондитерська фірма «Меркурій», птахозабійний цех TOB «Агро-Рось». Не зважаючи на економічні труднощі, не знижує свого рівня розвитку сільськогосподарське виробництво.

Для комерційної діяльності приватним підприємцям передано у користування на умовах оренди 6,3 га земельних ділянок.

Виконавчий комітет сільської ради плідно співпрацював практично з усіма підприємствами, установами і організаціями, діючими на території сільської ради. В питанні фінансування різних заходів сільська влада тримає тісну співпрацю з райрадою та райдержадміністрацією. Добрі стосунки виконком мав з народним депутатом України Сергієм Терещуком, районними депутатами Ігорем Колодкою, Василем Касяном та Катериною Артеменко.

Звичайно ж, не все, що хотілося - змоглося. Причина банальна: не вистачило коштів, хоч Балаклеївська сільська рада є не такою і бідною.

Як бачите, за цей звітний період, як і щороку владою для своїх виборців зроблено немало. Хотілося б, аби кожен житель села теж зробив бодай одну добру справу на рік для розквіту рідного села. Тоді розвиток Балаклеї і Теклиного був би ще помітнішим, а будь-який житель села міг з гордістю сказати: „Я - з Балаклеї, чи «Я - з Теклиного»".

 

 

Олена КОВАЛЬСЬКА

Переглядів: 1026 | Додав: narodna
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]