Неділя, 19.05.2024, 14:31 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 25 » Зірковий центр дитячої творчості
Зірковий центр дитячої творчості
13:16

 

У Черкаській районній станції технічної творчості нинішнього року гуртковою роботою охоплено 753 дітей. Більше двохсот їх із села Мошни, де й розташований цей позашкільний заклад, решта філій працює у Худяках, Леськах, Степанках, Байбузах, Будищі, Софіївці та інших населених пунктах. Без перебільшення станція здобула славу центру, де із дітей виховують особистості, навчають їх творити, розкривати свої здібності і таланти на практиці. Підтвердженням цьому є те, що кожного року 60-70 вихованців стають переможцями конкурсів – обласних, всеукраїнських і навіть міжнародних. Про здобутки і проблеми закладу розмова із його директором Миколою Михайловичем Якименком.

Миколо Михайловичу, позашкілля сьогодні у складному стані, під тиском нестачі коштів на освіту дехто волів би і позбутись його. То чи потрібні такі заклади дітям?

-  Безперечно, адже більшу частину свого вільного часу діти перебувають поза школою. І запобігти негативним явищам у дитячому середовищі – палінню, п’янству, наркоманії, нехтуванню громадським порядком, проявам бездуховності, жорстокості, насилля можна тільки через зайнятість дітей корисними справами. Це має добре розуміти і влада, і громадські та політичні об’єднання, і батьки дітей. Ми пропонуємо уже відпрацьовану систему корисних і пізнавальних захоплень.

Розкажіть, будь ласка, про свої можливості

Станція має добру базу для роботи гуртків технічного, туристичного, декоративно-прикладного спрямування. Але головне наше надбання – це кадри справжніх майстрів своєї справи, глибоких професіоналів, які уміють не тільки робити самі , а головне – навчити дітей, вивести їх на високі результати. Скажімо, фотостудія «Промінь», якою керує Іван Іванович Моргун, вісім років підряд відстоює честь області на республіканських змаганнях фотолюбителів, і без  призів додому ще не поверталися. Зіркових вершин досягли світлини нашої вихованки Діани Касем, яка стала переможцем міжнародного конкурсу фотолюбителів.

Вихованці туристичних гуртків вивчають історію рідного краю, побували уже в Карпатах, Криму, Білорусії, ознайомились з  пам’ятними місцями Черкащини. Успішно веде гуртки декоративно – вжиткового мистецтва Микола Федорович Кравець.  В роки економічної скрути несподіваним відкриттям стало захоплення дітей мистецтвом орігамі – виготовленням виробів із паперу. А відкрила для нас його Білик Наталія Іванівна, її вихованці перемагали на міжнародних виставках. Наших дітей – переможців конкурсів регулярно нагороджують безкоштовними путівками до «Артеку», у нинішньому році їх було троє, у минулому – п’ятеро. Здобутки говорять самі про себе, хіба можна відмовитись від такої корисної системи навчання і виховання.

ЇЇ потрібно тільки удосконалювати, що необхідно для цього?

Найперше, поліпшити фінансування. Хоча керівництво Черкаського району про розвиток позашкілля турбується найкраще в області, але сама система передбачає виділення коштів за залишковим принципом. А ми гостро потребуємо оснащення комп’ютерною і фото, аудіо, відеоапаратурою. Бо хіба можна на одному комп’ютері 30 фотолюбителям досконало освоїти нові технології.

На станції діє центр туризму і краєзнавства Черкаського району. З часу створення його відвідали більше 8 тисяч екскурсантів з різних куточків України. Адже Мошни були в центрі національно – визвольних змагань під проводом Павла Бута, Богдана Хмельницького, тут до цих пір зберігаються плоди діяльності Михайла Воронцова, у селі перебував Тарас Шевченко. Про все це ми зібрали багатющі матеріали,для показу яких потрібен сучасний мультимедіа проектор.

То, можливо, до цих робіт за прикладом наших славетних земляків Симеренків, Яхненків слід залучати сучасних добродійників – меценатів, чи  таких немає ?

Вони є, тільки їх чомусь мало. Скажімо, народний депутат України Сергій Миколайович Терещук сам відвідав нашу станцію, ознайомився із результатами роботи гуртків і запропонував свою допомогу. Вже дещо й зробив. У планах спільні зусилля із впорядкування території і ремонту приміщення, сприяння у технічному переоснащенні закладу. Не відмовляє нам у допомозі керівництво підприємства «Верес», лісництва. Ми вдячні за розуміння і підтримку цим людям і хочемо, щоб прояви турботи про дітей ставали масовими. Адже у пам’яті народу залишається не те, чого ти досяг для себе, а те, що зробив для блага інших! Сподіваюсь, що добрі люди нас почують і підтримають.

 

Бесіду вів Микола Костецький

Переглядів: 668 | Додав: narodna
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]