Неділя, 19.05.2024, 10:58 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Грудень » 18 » Мій вибір
Мій вибір
13:45

В ході передвиборчих перегонів багато розмов ведеться про медицину, стан медичного обслуговування населення. Цю тему під час епідемії грипу постійно експлуатували політики.  Окремі претенденти на Президенську булаву обіцяють видати укази щодо реформування медицини, не пояснюючи нам лікарям та й пацієнтам, що ж мається на увазі і що це дасть.

Зрозуміло, що питання стану медичної галузі і перспектив розвитку медицини близькі і, як кажуть, рідне мені. Адже після закінчення Вінницького медичного інституту, благородній справі – охороні здоров’я людей віддав ___ років моєї трудової діяльності. Берегти здоров’я і життя людини стало почесним і відповідальним обов’язком моєї сім’ї, бо  і дружина, і донька працюють лікарями.

Як головний лікар обласної лікарні, намагаюся робити все від мене залежне для того, щоб у ввіреній мені медичній установі надавалась висококваліфікована медична допомога жителям області. А як заступник голови комісії Черкаської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства турбуюся і про те, щоб на належному рівні було медичне обслуговування жителів в кожному місті і районі області.

Завдяки сумлінній праці лікарів, медсестер, технічного персоналу, уваги і допомоги органів виконавчої влади і місцевого самоврядування вдається надавати черкащанам медичну допомогу,здійснювати заходи щодо профілактики захворювань.

Але ми, фахівці своєї справи розуміємо, що рівень медичного обслуговування населення суспільство задовольнити не може. Конституційне право на медичну допомогу за кошти держави в значній мірі не забезпечується. І не з вини медиків, а тому, що медицина фінансується за залишковим принципом, що відсутня дійова державна політика в сфері медицини.

Надіюся на зміни такої політики, бо далі так жити не можна. А тому уважно вчитуюся в програми кандидатів на пост Президента, намагаюся знайти в них раціональне зерно.

Мені до вподоби широкомасштабна програма Володимира Литвина. Вона охоплює всі сторони нашого суспільного життя, реальна щодо змісту. ЇЇ виконання потребує напруженої, злагодженої праці всього суспільства. Багато, що треба буде переглянути, як у внутрішній так і у зовнішній політиці. Багато в чому (в т.ч. і по ряду законів) зробити ревізію.

Радий, що в програмі Литвина значну увагу приділено медицині. Запропоновані ним пропозиції я і мої колеги по роботі повністю підтримуємо. Вони назрілі, їх актуальність очевидна. Це проведення суспільної диспансеризації населення, формування паспорту його здоров’я із визначенням конкретних заходів по країні і кожному регіону. Невідкладно треба здійснити Національну програму боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Це і програма боротьби із алкоголізмом і наркоманією, ВІЛ-СНІДом, бо по цій біді займаємо першість у Європі. Правильно, що пропонується розвиток власного виробництва ліків, встановлення державного контролю за цінами на ліки і їх якість. Для потреб медицини необхідно виділити не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту, що і пропонує Литвин. На жаль, маємо в 2  рази менше. Медики давно чекають підвищення заробітної плати хоч би до середнього рівня в економіці країни, надання лікарям статусу дер службовця. Саме за це і бореться Володимир Литвин. Під час виборів Президента свій вибір я зробив. Віддам голос за Литвина і закликаю до цього медиків Черкащини.

 

Валерій Черняк

головний лікар Черкаської обласної лікарні, заслужений лікар України

Переглядів: 533 | Додав: narodna
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]